По признавањето на Украинската црква Руската црква го прекинува дијалогот со поглаварот на грчката црква

Руската православна црква објави дека го прекинува екуменскиот дијалог со архиепископот на Атина и цела Грција, Јероним, рече митрополитот Иларион, раководител на Одделот за надворешни црковни односи на Московската патријаршија.Во врска со тоа, како што објасни Иларион, рускиот патријарх Кирил нема да го спомене името на архиепископот на Атина за време на неговата служба.Во исто време, Руската православна црква ќе продолжи да води дијалог со сите претставници на грчката православна црква кои не ги признаваат „украинските расколници“.На 12 октомври Соборот на Грчката православна црква го призна правото на патријархот Вартоломеј од Цариград да одобри автокефалност. Соборот, исто така, му даде на архиепископот Атина и на цела Грција право „да продолжи да се занимава со прашањето за признавање на Црквата на Украина“.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here