Прилепчанка од Австралија ја добива престижната награда на град Прилеп

Прилепчанката Билјана Јуруковска ја доби трето ноемвриската награда на град Прилеп.

Билјана веќе дваесет години живее со семејството во Австралија. Таа е сопруга и мајка на две деца а повеќе години работи како извршен директор на домови за нега на  постари лица.

Од 2014 година почнува да се занимава со аматерска фотографија како хоби , и не ни помислува дека ова хоби ќе ја однесе на многу необични места низ светот и ќе и донесе повеќе награди , признанија како и изложби на фотографии низ повеќе светски центри.

Инспирација и е светски познатиот фотограф Џими Џими Нелсон, кога  за прв пат во 2014 година го видела неговото списание силен впечаток и остава фтотграфија на африкански домородец од племето Мурси кој бил сликан со рогови од диво животно и калашников . Ова било толкава инспирација што купила фото апарат и почнала да слика. Набрзи ги посетила  најизолираните места во Африка и ги регистрирала ретките домородни племиња низ Етиопија и Ангола.

Одтогаш па се доденес фотрографиите на Билјана се барани и изложени низ повеќе светски центри ширум светот.  Билјана се гордее со родниот град Прилеп и родната земја Република Македонија а градот Прилеп оваа година и се оддолжи со престижната трето ноемвриска награда.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here