9 C
Ohrid
среда, април 14, 2021
Почетна Македонија Дебарца Распаднатата касарна во село Белчишта, ќе се пренаменува во ЕКО-музеј Белчишко Блато...

Распаднатата касарна во село Белчишта, ќе се пренаменува во ЕКО-музеј Белчишко Блато „Сини вирој”.

Translate (Eng):[gtranslate]

Општина Дебрца денеска започна со реализација на проектот за реконструкција на старата зграда – касарна во село Белчишта, со пренамена на објектот, во ЕКО-музеј Белчишко Блато „Сини вирој”. Вредноста на договорот за реконструкција е 128,172,25 евра.

Дополнителен буџет е предвиден и за целосно опремување на внатрешните простории со современа техничка опрема и мебел, каде ќе бидат изложени убавините на Блатото, кои ќе станат подостапни за туристите од регионот.

89235903 565405174062227 2000081152085327872 n

РЕКЛАМА

-Средствата за реализација се озбезбедени од грант во рамките на EU IPA CBC проектот за “Подобрување на заштитата на природните растенија во пограничната област”, со вкупна вредност од 1 милион и 250 илјади, за општина Дебарца се издвоени 241 000 евра, вели градоначалникот на општината Зоран Ногачески.

Други партнери од македонска страна се ЈП за управување и заштита на повеќенаменско подрачје „JAСЕН” и Шумарски факултет – Скопје , а од грчка страна, општината Терми и за Институтот за одгледување на растенија и генетски инжинеринг.

- Реклами -