10 C
Ohrid
четврток, април 22, 2021
Почетна Македонија Стапката на смртност од коронавирус во Македонија е 4,86%, во Италија 12,7%,...

Стапката на смртност од коронавирус во Македонија е 4,86%, во Италија 12,7%, а во Германија 1,91%

Translate (Eng):[gtranslate]

Ако се земе предвид методологијата во која бројот на починати се прикажува како дел од еден милион жители, Македонија има 15 починати на еден милион жители, што е повеќе од сите пет соседни држави. Следуваат Грција и Албанија со по 8 починати на еден милион жители, па Србија со 7, Бугарија со 3 и Косово со 2,5 смртни случаи на еден милион жители

 

Во соседството, најниска стапка на смртност, според официјално пријавените податоци и како сооднос на бројот на починати и бројот на вкупно заразени, има Србија – 2,44%, а највисока Албанија – 5,5%
Според другата методологија – број на починати на еден милион жители, Македонија има 15 починати на еден милион, Србија 8, Италија 292, а Шпанија – 314 починати на еден милион жители
Стапката на смртност од ковид-19 во Македонија, заклучно со денеска, изнесува 4,86%. Ова е соодносот меѓу бројот на смртни случаи, вкупно 30 со денешните три, и бројот на регистрирани заразени, вкупно 617, со денешните 18 нови.

РЕКЛАМА

Во земјите од соседството, најниска стапка на смртност, според официјално достапните податоци, има Србија – 2,44% (65 починати/2666 заразени). Следува Косово со 2,71% (5 починати/184 заразени), па Бугарија со стапка на смртност од 4,04% (24 починати/593 заразени), Грција со 4,4% (83 починати/1884 заразени) и Албанија со највисока стапка – 5,5% (22 починати/400 заразени).

Пишува 360 степени.

.

- Реклами -