Мерките кои ги превзедовме даваат резултати, исти вакви мерки како нашите воведоа и уште 60 земји.

-Повеќе од 60 земји од светот имаат воведено вакви рестриктивни мерки и само тие даваат резултати. Има економски и социјален притисок, не само кај нас, но не може туку така да ги олабавиме мерките и да ги пуштиме луѓето слободно да се движат затоа што може да се соочиме со ризик од пик на заразени, нешто што успешно го избегнавме со ова сценарио. И во таа смисла затоа ова зголемување на времето на движење на граѓаните се комбинира со задолжително носење на заштитна опрема, вели министерот.

Според него, ова не е олабавување на мерките туку воведувањето на маските, е дополнителна рестриктивна мерка.

-Зголемување на бројот на часови за движење заедно со носење на заштитна маска би рекол дека е порестриктивна мерка, рече Филипче, посочувајќи дека ризичните групи се раздвоени, а маската е задолжителна што е дополнителна рестрикција во однос на претходно.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here