Вакви луѓе и се потребни на Македонија: Никола од Битолски Комуналец, го создава најубавиот…

Битолачнецот Никола Дамески е дипломирн шумарски инженер, раководител на секторот „Јавно зеленило“ во ЈП„Комуналец“ во Битола.

Вработените во ова јавно претпријатие под негово раководство го реализираат проектот „Цветна Битола“, со кој на повеќе локации низ градот никнаа нови цветни леи, а места каде до вчера имаше џбунови, денес се хортикултурно уредени и прилегаат на цветен рај.received 787839891622370

-Имаме цеолосно нови цветни површини, а тоа се леите во паркот со поставен систем капака по капка, жардиниерите кај безистенот и кај Центарот за култура, каде беа џбунови, сега се засадени со цвеќиња и поставен е систем за наводнување. Нови цветни површини има и кај кружниот тек кај Веро, каде беше поплочено со бетон. Ние ги извадовме тој бетон и поставивме цветни садници, вели Никола Дамески.

park

Цветните аранжмани низ парковите и други локации низ Битола, ЈП „Комуналец“ ги реализиар со сезонски расад од сопствено производство. За таа цел, напаревни се 4 нови пластеници, а исто така во функција е ставен и стариот запоставен пластеник, со што се овозможи два производствени цисклуси на цветен расад, пролетен и есенски. Во наредниот период, веќе од јули, Комуналец ќе продолжи со засадување на нови леи, со што во текот на 10 месеци Битола ќе има вакви цветни аранжмани.

Целата сторија прочитајте ја на Апла.мк

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here