Сирија со помош на Русија ќе гради нова црква, која ќе биде копија на Света Софија во Истанбул, црквата која неодамна беше претворена во џамија.

Православна христијанска црква е предвидено да се изгради во реонот на сирискиот град Хама во која за богослужби за христијани во државата и од странство, објави турскиот весник „Сабах“, кој се повикува на либански медиуми.

Според нив, новата црква ќе биде копија на Света Софија во Истанбул која од пред неколку дена е претворена во џамија со одлука на турската Влада.

Првичната идеја била на Николас Балбаки, кој е владика на Грчката православна црква во градот Хама во Сирија каде црквата има официјално претставништво. Претходно проектот бил претставен и на командата на руските вооружени сили кои се дислоцирани од Сирија од кои, како што се тврди, е добиено одобрение.

Црквата е предвидено да се изгради во градот Сукајлебие, во областа Хама, кој е населен претежно со православни христијани

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here