Нема лекови на рецепт доколку сте биле во приватна болница !!!!

Пациентот што си плаќа придонеси за здравствено осигурување, а одлучил да оди на приватен специјалист, ќе плати повеќе иако со својата постапка го намалил редот за чекање во „Мој термин“ и ѝ заштедил пари на државната здравствена каса.

Прегледот кај специјалист што работи приватно може да ве чини многу повеќе отколку што ќе платите за оваа услуга. Кога овој лекар ќе ви препише терапија и ќе појдете кај матичниот доктор да ви даде рецепти за да ја земете на државен трошок, ќе бидете одбиени. Матичните не може да издаваат рецепти врз основа на мислењето на приватни специјалисти. Така, или ќе си платите полна цена за терапијата или ќе треба да одите на ист специјалист што работи преку „Мој термин“, т.е. има договор со Фондот за здравствено осигурување, за да потврди дека треба да ги примите тие лекови. Ова чудно правило за кое долго време реагираат и здравствени работници и пациенти чини време, пари, нерви, трчање… Но, останува во сила.
За иронијата да е поголема, пациентот што си плаќа придонеси за здравствено осигурување, а одлучил да оди на приватен специјалист, ќе плати повеќе иако со својата постапка го намалил редот за чекање во „Мој термин“ и ѝ заштедил пари на државната здравствена каса плаќајќи за услуга од свој џеб. Од друга страна, мислењето на приватните специјалисти како да не се признава, иако за некој да може да прегледува, според законските одредби, мора да има лиценца за работа.

Дополнително малтретирање

– Пред некое време бев на приватен специјалист. Лошо ми беше. Ми даде „лосартан“ за регулирање на притисокот. Овој лек не се пие еден месец. Кога се вратив кај матичната, ми кажа дека не ми следуваат рецепти за него преку Фондот и дека мора да ми закаже кај доктор преку „Мој термин“ што ќе ја потврди терапијата. Ги купив додека да се случи тој преглед. На мој пријател истото му се случи за „торвекс“, лек за маснотии. Ние сме тазе пензионери, можеме да си дозволиме да се шетаме по ординации, ама што е со оние што работат? И зошто мене ме казнува државата, ем ја заштедувам за преглед ем треба да плаќам потоа за лекови. Ние одлучивме да си платиме за преглед и тоа е наше право. Не ми е јасно зошто не можам веднаш да си го остварам правото како осигуреник. Па тој приватен доктор исто има диплома, зарем неговото мислење не важи? – вели Живко К. од Скопје.

Парите мора да го следат пациентот

Д-р Лилија Чолакова-Дервишова, претседател на Здружение на приватни лекари, вели дека мора да закажуваат прегледи кај специјалисти за пациенти што сакаат државно да ја подигнат терапијата препишана од приватен специјалист. Таа смета дека се малтретираат пациенти кои уредно плаќаат здравствено осигурување за нешто што им следува нормално.
– Парите мора да го следат пациентот, тоа е моето убедување и сметам дека вака не е во ред. Освен што е ова мака на пациентите, вака и не се гледа квалитетот на специјалистите во јавното здравство и не може реално да се процени нивниот труд – вели таа.

Извор: Факултети за повеќе на следниот линк

https://www.fakulteti.mk/news/02102019/ne-vi-sleduvaat-lekovi-na-drzhavno-ako-ste-bile-na-doktor-privatno-gi-kaznuva-li-drzhavata-pacientite-shto-si-platile-za-usluga?fbclid=IwAR0qu3-53Ae0-xiwqDz1qG4mXWYwyMRzd-9RSIwQ-IRUgP3FpfebzcIjSj8

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here