Филипче: Бугарија ќе и донира на Македонија дел од секоја пратка на вакцини против Ковид-19

Бугарија од секоја пратка на вакцини против Ковид-19, кои директно ги купиле од производителите, дел ќе донира и на нашата земја – ова беше одлучено на владината седница во Софија каде свое обраќање имаше министерот Венко Филипче. Со оваа одлука, во нашата земја вакцини против ковид-19 ќе стигнуваат во исто време, како и во останатите земји членки на Европската Унија јавува 24.

„Благодарение на овој пријателски чин, со оваа донација за кратко ќе го почнеме процесот на вакцинација и ќе го олесниме пристапот до вакцините за да може да вакцинираме 60 до 70% од населението. Веќе разговаравме и за техничките детали во однос на испораката, верувам дека во исто време ќе добиеме дел од вакцините, како и земјите од ЕУ“ – вели Филипче.

Бугарскиот Министер за здравство Костадин Ангелов посочил дека целта на оваа одлука е постигнување солидарност во услови на излегување од кризата, која ја предизвика пандемијата.

„Имаме можност за препродажба и донирање на вакцини против Ковид-19. Во таа смисла, по покривањето на националните потреби и потпишувањето на соодветните спогодби, ќе обезбедиме вакцини за граѓаните на  Северна Македонија“ – рече Костадин Ангелов, министер за здравство на Бугарија

Повеќе во 24 .мк

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here