Ветено сторено: Запленетиот путер денес со багери беше уништен на Дрисла..

Откриени се манипулации со документацијата за увоз и за складирање на производот, со рокот на употреба и со неговото чување во неодобрени објекти – ладилници за складирање на храна од животинско потекло
Глобата е согласно член 32 став (2) од Законот за безбедност на храна, односно поради немање соодветна процедура за следливост
Денеска на депонијата „Дрисла“ се уништени 4,3 тони путер со изминат рок кој го увезла млекарницата „Евро млекара“ ДООЕЛ Скопје.

Овој прехранбен продукт, кој имал поминат рок, според АХВ, е откриен при двонеделна инспекциска контрола и е дел од 20-те тони што оваа компанија ги увезла.

Директорот на АХВ, Николче Бабовски, денеска на депонијата „Дрисла“, каде што беше уништена запленетата количина, објасни дека една од манипулациите е со излезните фактури каде што се наведувало дека производот е дистрибуиран кај добавувач во Струга иако всушност за наведените количини подоцна од раководните лица од млекарницата било потврдено дека не се дистрибуирани, туку се складирани во магацинот на млекарницата.

Фирмата „Евро млекара“ ДООЕЛ Скопје нема одобрение за солење путер, поради што увозот бил за несолен путер, а како таков тој мора да се продава како свеж и не смее да се замрзнува по складови и ладилници на – 18 Целзиусови степени.

Друга манипулација имало и со потеклото на путерот, за кој во декларациите стоело дека е од Германија, но подоцна е утврдено дека е од Турција.

360 степени.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here