Заев: И за време на пандемија платата расте, за една година граѓаните добиваат 732 денари повеќе на нивните сметки..

Исплатената просечна месечна нето-плата по вработен во јануари 2021 година изнесувала 28.272 денари, што е за 2,7 отсто повисока од истиот месец лани, или зголемување од 732 денари за една година, објави денеска премиерот Зоран Заев.

-Согласно податоците на Државниот завод за статистика, ваквото зголемување се должи пред сѐ, на зголемувањето на просечната плата во секторите: Дејности на здравствена и социјална заштита (12,4%), Уметност, забава и рекреација (8,4%) и Информации и комуникации (8,3%). Според статистика, просечната исплатена нето-плата за јануари е највисока во секторот Информации и комуникации и изнесува 53.928 денари. Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен за јануари изнесува 42.204 денари, објави Заев на својот Фејсбук профил.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here