На денешен ден пред 111 години во Скопје е родена Мајка Тереза – Светица на сиромаштијата и милосрдието.

26 август 1910.- Во Скопје е родена Мајка Тереза (вистинското име и е Агнеса Гонџа Бојаџиу), основач на сестринскиот ред на милосрдието. Во 1979 година ја добила Нобеловата награда за мир за извонредно широката дејност во помагањето на бедните, болните и унесреќените во целиот свет. Умрела во Калкута, Индија, на 5 септември 1997 година.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here