-2.1 C
Ohrid
вторник, ноември 30, 2021
Почетна Македонија Охрид Еден од најубавите градови во Македонија ќе добие светски булевар !!!

Еден од најубавите градови во Македонија ќе добие светски булевар !!!

Translate (Eng):[gtranslate]

Во Охрид почнаа градежните активности за реконструкција и уредување на Булеварот „Македонски Просветители“ иако за да се направи сето ова неопходно е да се пресечат неколку стари дрјва кои ќе бидат заменети со нови.

Со проектот предвидено е да се изврши реконструкција на двете коловозни ленти кои меѓусебно ќе бидат одвоени со зелен појас. Предвидено е паркирањето на булеварот да биде косо под агол од 45 степени по една страна. Исто така со проектот е опфатена и изградба на велосипедска патека која ќе биде двонасочна и две пешачки патеки.

Се предвидува две одвоени коловозни ленти со тротоари од двете страни
велосипедскa патекa
нова атмосферска канaлизација
ново улично осветлување.
Возните ленти и такси паркингот ќе бидат изведени од гранитни камени коцки со димензии 10/10/10см, орабени со камени гранитни рабници.
Тротоарите ќе бидат изведени од гранитни камени плочи со димензии 33/33/3см
Велосипедската лента ќе биде со гранитни камени коцки со димензии 5/5/8см.
Во должина на улицата планирано е изведување на среден разделен цветен појас, а ќе биде подигнат и нов дрворед, од двете страни.

РЕКЛАМА