Албанец се пријави да војува за Украина против Русија

24-годишен Албанец е меѓу доброволците на страната на Украинците, мобилизирани за да се борат против руските сили на границата, во случај на инвазија.

Албанецот е во групата доброволци заедно со други странци во Грузиската национална легија, кои се борат со Русите за одбрана на Украина.

Ние сме обединети во нашата желба да ја запреме руската агресија“, рече Вано Каквиашвили, 38-годишен ветеран од грузиската армија кој моментално служи во Грузиската национална легија. „Ова е војна на нашата генерација. „Мораме да се бориме за слободата на Украина“, рече тој.

На денешниот тренинг, сите петмина Грузијци се воени ветерани од руската окупација на нивната татковина во 2008 година.

24-годишниот Емануел Базањи е поранешен војник на албанската армија кој доброволно се пријавил да се бори за Украина бидејќи „ова е последната граница за демократијата“, како што тој ја нарекува.

Она што нè обединува е љубовта кон слободата, љубовта кон демократијата и љубовта да им се помага на луѓето“, изјави Базањи за Coffee or Die.

„Овде не ни се плаќа, не бараме ништо од украинската влада, тука сакаме само да им помогнеме на овие луѓе да имаат подобра иднина. „Тоа е она што не обединува, да видиме како луѓето живеат среќно и слободно“, додаде тој.

Под команда на поранешен грузиски воен офицер по име Мамука Мамулашвили, Грузиската национална легија претходно функционираше како единица на фронтот во раните години од војната во источниот регион Донбас во Украина.

Веќе позиционирана на периферијата на Киев, оваа целосно волонтерска единица стана центар за регрутирање на странци кои потпишуваат тригодишен договор за активна служба со редовните украински вооружени сили.

„Русија мора да престане со агресијата кон Украина, а Украина мора да го земе нејзиниот суверенитет“, рече Мамулашвили. „Ние се бориме за западна демократија, ние се бориме за светска демократија, всушност. „И сите треба да разберат дека ова е вистинска војна и тоа е вистинското лице на Русија што го гледаме денес во Украина.

Од почетокот на војната во 2014 година, Грузиската национална легија ангажираше војници од 27 земји, вклучувајќи ги САД, Австралија, Германија, Грузија, Мексико, Азербејџан, ОК, Австрија, Франција, Грција, Јапонија, Хрватска и Србија.

И сега, додека руските сили се собираат на границите на Украина и се закануваат со целосна инвазија оваа зима, Мамулашвили рече дека има зголемување на бројот на странци кои се пријавуваат во Националната легија на Грузија со надеж дека ќе служат во вооружените сили на Украина.
Извор: Слободен Печат

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here