Ајде честито: Прифатен предлогот за минимална плата од 18.000 денари

Владата го прифати предлогот на ССМ за минималната плата да биде 18.000 денари. Минималецот ќе се исплаќа од месец април, но ќе важи за платата во март. Владата ќе помага за придонесите на 80.000 сограѓани кои ќе земаат минимална плата.

Претседателот на ССМ, Дарко Димовски изјави дека по макотрпна работа, конечно е извојувана победа и успеале да издејствуваат нивните аргументи економско-социјалните партнери да ги профатат за да се обезбеди минималната плата од 18.000 ден.

Премиерот Димитар Ковачевски објави дека е постигнат договор со Сојузот на синдикати и со работодавачите за минимална плата од најмалку 18.000 денари.

Како што објави Ковачевски на својот фејсбук профил, 80.000 сограѓани, работници во различни индустрии, почнувајќи од мартовската плата ќе земаат најмалку 18.000 денари.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here