Пецаков: Денеска започна големата акција за чистење на дното на Охридското езеро.

Денеска започна големата акција за чистење на дното на Охридското езеро.

Имаме привилегија да поседуваме една ваква уникатна убавина, која е препознаена и запишана како светско природно наследство и затоа треба да вложиме максимални напори за да ја сочуваме за идните генерации. Недозволиво е во овој прекрасен езерски басен за кој научниците тврдат дека е стар околу три милиони години и во кој живеат ендемични видови на растителен и животински свет да се исфрла најразличен отпад. Затоа е потребно да се организираат многу повеќе вакви акции кои може да придонесат за подигање на еколошката свест кај населението за поголема грижа за Охридското Езеро и околината која го опкрижува напиша на Фејзбук градоначалникот на Охрид Пецаков Кирил.

Локалната самоуправа во изминатиот период има организирано неколку еколошки акции за чистење на диви депонии на неколку локации во градот и околните населби, каде беа подигнати огромни количини отпад што покажува дека свеста за заштита на природата и уникатните природни потенцијали за жал се уште е на ниско ниво.

Во акцијата учествуваат 80 нуркачи од Македонија, Србија и Хрватска, а се чисти на три локации, на Градското пристаниште, автокампот Градиште и Музејот на вода.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here