УНЕСКО бара да се тргнат климите и сателитските антени од куќи во стариот дел на Охрид

Соларните панели, сончевите колектори, клима уредите, па дури и сателитските антени поставени на куќите во стариот дел на Охрид, се најдоа во извештајот на УНЕСКО. Рокот за исполнување на препораките се ситни, доколку не сакаат да платат казни, на жителите кои живеат под Самоиловите кули, им останува да ги распалат оџаците и да ги вратат печките на дрва. Забелешките на УНЕСКО во однос на заштитата на  старото гратско јадро се ригорозни, вели за „Алфа“, првиот човек на охридскот Завод и Музеј

Не се зборува само за изгледот на фасадите туку и за крововите на куќитеТука може да ги видите од терасата на заводот дека на многу од нив има поставено панели, сончеви бојлери, итн, сите тие се забранети и не треба да бидат таму, вели Мише Тутковски, директор на Завод и Музеј Охрид.

Целиот текст прочитајте го ТУКА

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here