После 10 години лажење, конечно саниран градскиот базен Атина Бојаџи во Охрид.

Заврши реконструкцијата на градскиот базен “Атина Бојаџи”, за кој се чекаше 10 години за санација. Санирани и исфарбани се коритата на олимпискиот и детскиот базен. Уредени се и трибините кои беа во распаѓање.

За кратко време се планира отворање на базенот и отпочнување со работа.
Најважно е што ќе стартуваат со работа пливачките школи за млади.

Ова се прави првенствено за пливачките школи да може да тренираат бидејќи пливањето е еден од најдобрите спотови за развој на нашите деца.Охрид порано бил расадник на млади и успешни пливачи, а нашата цел е тоа да се возобнови.
За прв пат после 20 години Охрид ќе биде домаќин на Државно првенство во пливање, на кое покровител е општина Охрид.
Од 15 до 18 јули ќе се организира првенство со што ќе настапат најдобрите пливачи од Македонија, за сите генерации. На тоа првенство ќе можат да остваруваат резултатите кои во иднина ќе може да ги користат за добивање на стипендии и тајминзи за настапи на европски и светски првенства.

Во јули отворениот базен „Атина Бојаџи“ ќе биде домаќин и на Мегународен митинг на кој ќе настапат пливачи од Србија, Бугарија и Македонија, во организација на Пливачкиот клуб „Аква спирит“.

Реконструкцијата на базенот е инвестиција на Општина Охрид и ЈП „Билјанини извори“, следната година ќе има дополнителни инвесиции во уредувањето на просторот околу базенот.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here