Градоначалникот Ногачески оствари успешна посета на HVC Alkmaar, Холандија

Станува збор за современа фабрика за отпад или подобро кажано централа за производство на енергија ( топлина, електрична енергија ), во која како ресурс се користи отпадот.
Во оваа прилика ќе ви извстиме само неколку факти за постројката:
-постројката со постојната технологија е изградена во 1995 година ( за илустрација, Дрисла во Скопје почна со работа во 1994 година,а разликата во технологиите е неспоредлива )Фотографија на Зоран Ногачески - Градоначалник на Дебрца.
-во постројката се носи неселектиран отпад и истиот се согорува во специјални печки, на температура од 1.000 степени. Селектираниот отппад се носи во друга постројка ( која не ја посетивме ) , каде се рециклира;
-постројката произведува електрична енергија ( освен отпадот како ресурси ги користат сонцето, ветерот ), која се користи за потребите на постројката, а вишокот се внесува во електродистрибитивната мрежа, и топлинска енергија , која се користи за затоплување на дел од градот Алкмар. Од биомаса произведуваат гас кој се користи како погонско гориво за камионите за отпад. Она што останува како нус производ по согорувањето се користи за изградба на патишта и други градби;
-во постројката годишно согоруваат околу 500-600.000 тони отпад ( за илустрација во Југозападниот регион вкупното годишно количество на создаден отпад изнесува околу 56.000 тони);Фотографија на Зоран Ногачески - Градоначалник на Дебрца.
-од постројката не излегуваат никакви штетни емисии, освен пареа. Целокупниот процес се следи од посебен компјутерски центар, непрекинато 24 часа;
-постројката е лоцирана во самиот град Алкмар. Околу неа има бројни деловни и други објекти, а на 500 метри од неа се наоѓа стадионот на АЗ Алкмар.
– Ногачески посетата ја оствари самоиницијативно, со цел да погледне како функционира една постројка со најсовремена технологија на третман на отпадот. Фотографија на Зоран Ногачески - Градоначалник на Дебрца.

П.С. Топло им препорачувам на експертите од Министерството за животна средина и просторно планирање да ја посетат оваа или друга слична постројка и целосно да ја сменат анахроната национална стратегија за управување со отпадот во Македонија.

Напиша Ногачески на својот Фејзбук профил..

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here