Приказна која се чита 20 секунди, а поуката останува вечно!

Седел еднаш одамна еден стар Индијанец и
неговиот млад внук пред нивниот вигвам.

Резултат со слика за волк

Дедото се обидувал што повеќе мудрост и знаење
да му пренесе на внукот и така да го подготви за
животот кој е пред него. Затоа и му ја раскажал
оваа приказна.-Во секој човек се одвива
непрекината битка.
Тоа е затоа што во нас живеат два волка“, почна
мудриот Индијанец.-Како тоа два волка?, прашал
внукот.-Едниот е ЛОШ! Тоа се стравот, гневот,
љубомората, лажната гордост, негативноста,
алчноста, егото, но и сожалувањето,
самобендисаноста, самосожалувањето и вината.
Но, постои и ДОБРИОТ ВОЛК! Тоа се радоста,
спокојот, љубовта, надежта, ведрината,
добрината, сочувствителноста, великодушноста,
вистината и вербата“, го подучувал Индијанецот
својот внук.-И кој волк победува?“, прашал
внукот без здив.-Тој кој повеќе го храниш“,
кратко одговорил мудриот дедо.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here