КАКО И ЗА КОГО НАСТАНАЛА „МАКЕДОНСКО ДЕВОЈЧЕ“? (ВИДЕО)

Седеле така Јонче Христовски, Кочо Петровски, Виолета Томовска и други македонски
музичари, на 4 февруари во далечната 1967 година, на веселба по повод првиот роденден на
малата Невенка. Одеднаш, низ муабет, им светнало дека никогаш немаат направено песна за
македонското девојче (т.е. убавината на македонската жена), па фатиле на лице место да
компонираат. Песната биднала, прераснувајќи во најубавиот можен подарок за мајката на
малата Невенка – Виолета Томовска.
Во април истата година, Виолета Томовска и Кирил Манчевски премиерно ја изведуваат песната
„Македонско девојче“.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here