Државата се откажува: Нема повеќе стратегија како да ги задржи младите да не си одат од дома…

И статистиката ја потврдува демотивираноста на младите. Повеќе од половината млади во државава се невработени. И покрај неколкуте истражувања на граѓански организации дека партизираноста на институциите и ниските плати се главните причини за тоа што младите не сакаат да работат дома туку во странство, државата се уште е без јасна стратегија за решавање на овој проблем. Од граѓанските организации сметаат дека процесите на вработување треба да имаат приоритет.

За младите на истокот нема поголем избор во поглед на вработувањето. Со само две три странски инвестиции во индустриските зони, текстилството и рударството се речиси  еднинствената опција. За Виктор Вукановски, кој работи како радио водител и постојано има контакти со млади луѓе токму извештаите за кршењето на работничките права во текстилството и ниските плати ги приморува неговите врсници да си ги пакуваат куферите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here