Во Франција 120.000 луѓе потпишаа петиција за еден петел да може да кукурика наутро

Смее ли петел да кукурика в зори е дрматичното прашање што ја подели Франција, а одговорот ќе го даде судот отако ќе ги утврди фактите на тужителите и на тужениот.

Тужениот се вика Маурицио. Тој е петел, чија судбина ја вознемири Франција, па на интернет повеќе од 120.000 луѓе ја потпишаа петицијата „Да му дозволиме на петелот слободно да кукурика“. Процесот го следат светски познати медиуми, како СНН, „Гардијан“…

Епицентарот на случувањата е селото Сент Пјер на Атлантикот, во кое живеат 7.000 луѓе, повеќето француски пензионери, кои, по мир и море, се доселиле овде по пензионирањето. Но, една таква брачна двојка пензионери решиле да го тужат гласниот петел кој секое утро ги будел во 6.30 часот и им го нарушувал мирот и сонот. Но, кога ја поднеле тужбата, ни на сон не им било на двјцата сопружници колкав публицитет ќе добие сето тоа. Еден од аргументите дека тие имаат предимство пред петелот е што тие во селото се доселени во 2004 година, а петелот се испилил дури во 2017, па, како староседелци во оснос на него, не смеел да ги вознемирува.

Во четвртокот се одржало првото судско рочиште. Пред судот дошле многу селани со петли во рацете во знак на поддршка на Маурицио. Сопственичката на петелот, пак, ангажирала адвокат, кој одбраната ја темели врз основа на тоа што петелот кукурикал со нормален интензитет, како сите нормални припадници на тој вид, а тоа што кукурикањето им пречело на доселениците во селото бил нивни проблем.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here