Збогум сиромаштијо: Нина Групер го презема министерството за финансии

Новата министерка за финансии Нина Ангеловска, позната како Нина Групер, денеска го презема управувањето со Министерството за финансии.

Министерката оствари средба со заменик министерката за финансии Ширет Елези и државниот секретар Јулијана Петановска, на која се дискутирани тековните активности на Министерството за финансии.

Ангеловска е позната во јавноста по тоа што на вработените во нејзината компанија им исплаќа исклучиво минимална плата од 12.500 денари.

Според статистиките до кои стигна „Лидер“, објавени пред неколку денови, просечната нето плата во компанијата на Ангеловска изнесува 16,360 денари, но во оваа сума влегува и нејзината плата која е значително висока. Ова значи, дека најголем дел од вработените во „ВЕБСПОТ ДОО Скопје“ (компанијата која го води „Групер“), се осигурани на минималец.

Ангеловска на позицијата министер за финансии доаѓа од приватниот сектор. Таа е основач на „Групер“ – компанија за е-трговија. Ангеловска докторирала менаџмент на Економскиот факултет во Скопје. Има бројни домашни и странски признанија. Германскиот магазин „The Hundert“ ја вбројува во листата на 100 успешни жени основачи на старт-апи, а магазинот „Forbes“ ја наградува со признанието „30 под 30“ за Европа во категоријата малопродажба и Е-трговија. Во 2017 година Ангеловска иницира основање на првата Асоцијација за е-трговија и станува нејзин претседател. Од 2018 година Ангеловска е член на УО на Европската аоцијација за Е-трговија ЕМОТА. Во 2019 таа станува и член на УО на Стопанската комора на Македонија.

Ангеловска во интервју за МИА истакна дека ќе се вложува во проекти што ќе донесат економски раст и ќе ја намалат невработеноста. Таа посочи дека Министерството го очекува амбициозна агенда и реформи, како мерката за стимулирање раст на платите, што е предвидена со претстојаниот ребаланс на буџетот.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here