12.9 C
Ohrid
понеделник, октомври 25, 2021
Почетна Македонија Прилепчанецот Талески ја измислил машината за тутун уште во 1964 година а...

Прилепчанецот Талески ја измислил машината за тутун уште во 1964 година а добил само признание на хартија

Translate (Eng):[gtranslate]

Прилепчанецот Стеван Талески работник во Тутунскиот комбинат Прилеп во далечната 1964 година измислува и конструира  машина за нижење на тутун, која придонесува во механизацијата на обработката на оваа култура, создавајќи можности за поголема продуктивност, економичност и рентабилност.

Стеван Талески за овој пронајдок добил скромна награда од градот Прилеп по повод 3ти Ноември или наречена Трето Ноемвриска награда на град Прилеп и ништо повеќе.

Машината почна масовно да се користи пред десетина година од страна на тутунарите а пред тоа никој и не ја споменуваше. Зошто се чекало педесет години никој незнае

РЕКЛАМА

Стеван Талески бил номиниран за награда заедно со следниве добитници

1964 година:

Блаже Конески, писател, за поемата „Сончева колона“ претставувајќи најадекватен поетски израз на борбата на нашиот народ против фашистичкиот окупатор.

Александар Смугрески, просветен работник за извонредно залагање како општественик.