Сега не само Гоце – бугарите го бараат и Македонскиот Јазик -Заев денеска ќе ги убедува македонските историчари да најдат решение со Бугарија –

Македонскиот премиер Зоран Заев денеска ќе се сретне со македонските историчари од мешовитата комисија на експерти кој треба да најдат заеднички јазик со бугарската страна согласно договорот за добрососедство со Бугарија.

Последните состаноци на оваа комисија завршија без успех, без договор за тоа чиј бил Гоце Делчев. Наредниот состанок треба да се одржи до крајот на месецов.

„Бугарија има интерес од нашиот прогрес кон ЕУ. Овие денови ќе имам контакти со Бојко Борисов, нашите министри се во постојана комуникација. Бугарија ќе биде најгласниот поддржувач за отпочнување на преговорите со ЕУ. Јасна ми е дебатата и во Македонија и во Бугарија за нашиот револуционер. Во понеделник ќе имам состанок со комисијата. Да го отвориме патот за младите, за децата, за идните генерации“, изјави пред неколку дена Заев.

Тој укажа дека со досега постигнатиот договор на оваа комисија договорени се недоразбирањат за шест историски личности и четири поглавја и дека верува дека ќе се најдат решенија во склад со билатералниот дијалог со пријателска Бугарија.

Од Бугарија доаѓаат инфомации дека нивната поддршка за македонската евроинтеграција нема да биде безусловна.

Драги Ѓоргиев, првиот човек на македонскиот тим експертите во мешовитата македонско-бугарска комисија изјави дека средбите продолжуваат без разлика што ќе се случува на политичко поле со Бугарија. Тој изјави дека на дневен ред за наредниот состанок на мешовитата комисија остана прашањето за заедничкото чествување на Гоце Делчев и проблемите околу македонскиот јазик кои неодамна произлегле.

„Реков дека нема да има жртви ниту на едната, ниту на другата страва, а доколку условно кажано има жртви историски на едната или на другата страна, тогаш не е постигнат договор. Мора да бидат двете страни еднакво задоволни од тоа што ќе се постигне“, изјави Ѓоргиев.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here