Рускиот Патријарх ја бакнал земјата и рекол Дојдов во Охрид вториот Ерусалим

За прв пат на 25 мај 1962 година Рускиот Патријарх Алексеј Први ја посетил Македонија.  Прво што сторил по слетувањето на аеродромот во Охрид, Рускиот Патријарх Алексеј Први клекнал, ја бакнал земјата и рекол “Дојдов во вториот словенски Ерусалим!“ Потоа, на света архиерејска литургија во македонската црква “Света Богородица Каменско“ во Охрид, заедно чиноначалствувале тројцата поглавари: Рускиот Патријарх Алексеј Први, Српскиот Патријарх Герман и Македонскиот Архиепископ Доситеј.

Инаку во православната јавност во Русија, Охрид се доживува во вистинското светло. Како свето место, од каде што потекнува нивниот јазик, религија и култура.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here