Ваков случај до сега не се памети: На мајка од Тетово сакаат да и го одземат мајчинството и да ја избришат како родител

Судот во Тетово е пред преседан, кога ќе решава за случај каков што Македонија во својата историја не памети.

Како што дознава „Магазин“, по развод на родителите, таткото бара да се одземе мајчинство на мајката, поточно детето да биде без позната мајка и да нема никакви контакти меѓу нив. Не се работи за одземање старателство, што е стандардно во вакви постапки, туку името и постоењето на мајката да се избрише од потеклото на детето.

Според документацијата пред судот, таткото имал нарушени брачни односи со сопругата. На почетокот на 2014 година прво ја претепал сопругата, потоа се заканувал со пиштол на нејзиното семејство, го грабнал малолетното дете и два дена го чувал на непозната адреса, а кога полицијата била повикана да асистира го нападнал и службено лице за што е осуден со првостепена пресуда на казна затвор од 6 месеци, која по негова жалба е преиначена во условна осуда од Апелациониот суд во Гостивар.

Во периодот од 2014 година до септември 2017 година, таткото воопшто не се интересирал за синот и не пројавил никаков интерес за детето, неговиот развој и воспитување. Во октомври 2018 година, тој повторно преку неговиот адвокат поднел предлог за одземање на родителско право на мајката.

Повеќе на „Магазин“. 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here