Мајка Екатерина се грижи за 126 деца

Мајка Екатерина од Свети Леонтиј, социјална населба во Радауци во Романија, се откажала од својата кариера и влегла во монаштво. Таа учела за да стане медицинска сестра и психолог и сега се грижи за 126 деца од сите возрасти.

„Сестрата Екатерина е мајка за нас. Таа е личност која спаси многу животи. Таа нè тера да станеме нешто во животот. Таа сака да ни покаже дека тешките работи можат да бидат лесни само ако мислиме дека се лесни. Ни постави две цели: да учиме и да бидеме добри “, велат Марија и Василица, две од децата во населбата.

Додека децата ги извршуваат своите секојдневни активности, Мајка Екатерина постојано ги набљудува и влијае врз формирањето на нивниот карактер и ги подготвува да формираат свое семејство.

„Тие треба да бидат подготвени за свое семејство затоа што немаат модели, немаат родители. Имав деца кои кога им раскажував за семејниот живот, тие ми рекоа: ‘Сестра, но не го разбирам концептот на семејството’. Тие немаат модел. И тоа е многу тешко. Се обидувам да формирам личности, кои во одреден момент ќе треба да бидат татко или мајка на своите“, вели монахињата.

Покрај духовата грижа, децата се вклучени во сите видови на подготовки, а местото изгледа како центар за студии. Доказ се витрините украсени со дипломи и медали. Насекаде има простории каде се одржуваат часови. И монахињата е насекаде, внимавајќи на секој детал.

„Кога ќе се вклучите во животот на детето и ќе откриете дека нешто толку ве боли, се чувствувате како да е погубно. Но, кога имате сто деца и … не можете да си дозволите да бидете растргнати од едно. Мора да се оставите на другите на кои исто така сте им потребни. И децата мора да чувствуваат дека ако не се соживувате со нив, не добивате ништо од нив “, вели Мајка Екатерина.

Досега 30 деца, кои се стекнале со дипломи и вештини, си заминале од населбата, 10 се на колеџ, а 7 влегле брак и имаат свои семејства.

Социјалната населба во општината Радаути е основана во 2011 година и во моментов има 126 деца. Романскиот патријарх Даниел ја благословил населбата во 2015 година.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here