Русија испишува историја: Пуштена во работа првата пловечка нуклеарна електрана на светот

Пловечкиот блок на нуклеарната станица “Akademik Lomonosov” пуштен е во работа, што претставува иториски настан, не само за руската туку и за светската нуклеарна енергија.

„Пловечката нуклеарна термо-електрана во градот Певек првпат испорача електрична енергија во изолираната мрежа Чаун-Билибински во Чукотскиот автономен округ“ – се наведува во соопштението на “Rosenergoatom”.

Компанијата нагласила дека станува збор за историски настан, не само за руската туку и за светската нуклеарна индустрија.

Планирано е дека на PATES во 2020-та година ќе му се приклучи и топлотната мрежа Pevek.

Енергетскиот блок “Akademik Lomonosov” предвиден е за работа во составот на пловечката нуклеарна термо-електростаница која поседува два реактори, а која може да обезбеди струја за град од околу 100.000 жители.

Блокот може да се користи и во подрачјата на крајниот север и Далечниот исток.

Главната цел е да се обезбеди енергија за оддалечените индустриски зони како што се пристаништата и платформите за нафта и гас кои се наоѓаат на море.

Комплексните тестирања на “Akademika Lomonosova” почнале кон крајот на месец ноември во 2018-та година.

точка.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here