ХРИСТОС СЕ РОДИ, НАВИСТИНА СЕ РОДИ !!! НЕКА ИМЕТО ГОСПОДОВО ВЕ ЧУВА ВАС, И ВАШЕТО СЕМЕЈСТВО.

Православните христијани денеска го слават Христовото раѓање – Божик, еден од најрадосните празници.
Божиќ или Рождество Христово е денот на Христовото раѓање според христијанската традиција. Тоа е втор најголем празник во христијанството, по Велигден. Црквите кои го користат грегоријанскиот календар, вклучувајќи ги сите католички, протестантски и повеќето православни цркви, го прославуваат на 25 декември.

Црквите кои го користат јулијанскиот календар, вклучувајќи ја и Македонската православна црква, го прославуваат Божиќ на 7 јануари до 2100 г., а потоа ќе го прославуваат на 8 јануари до 2200 г., па на 9 јануари до 2300 г. итн.
Со вечерата на денот пред Божиќ (Бадник) завршуваат пред божиќните пости.
Во повеќето земји во светот со значителен дел на христијанско население, вклучувајќи ја и Република Македонија, Божиќ е празник и неработен ден.

По повод големиот христијански празник Рождество христово богослужби се одржуваат во сите парохиски цркви.
Покрај одењето во црква традиција за Божик е да се подготви богата трпеза на која се собира целото семејство.
Божик се празнува три дена.

Ви посакуваме СРЕЌЕН БОЖИЌ, имајте мир, радост и благосостојба во секој дом.

Поврзана слика

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here