Од пазарџија до бездомник: Ќе добие ли среќен крај тажната животна приказна на бездомникот Ванчо Спасовски

Од пазарџија до бездомник. Живеел по паркови, во напуштен автобус, на улица. Ванчо Спасовски од Куманово има дом, но и освен што се грижи за себе, тој се грижи и за други. Помага во домот на Лилјана Ратковиќ, готви и се грижи за неа. Тажната приказна за неговиот живот сега добива нов почеток.

Кога не е тука се обидува да заработи дополнителен приход. Купува и препродава стари работи на дивиот пазар кај скопското Кале.

Старите здравствени пролбеми се уште му се провлекуваат. За Божиќ посакува да има поспокоен живот и да го острасни израстокот на лицето. За тоа потребни му се 1.800 евра, пари кој тој сега ги нема а не може да ги добие од Фондот за здравствено осигурување бидејќи е непријавен.

Ванчо веќе трета година живее во подрум во зграда во Центарот на градот. Му помогнале станарите кои виделе дека спие во паркот пред зградата. Се испративме пред неговиот скромен дом, ни посака среќа, а за себе да е здрав и спокоен за Божиќ.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here