14.9 C
Ohrid
вторник, септември 21, 2021
Почетна Македонија Додека дечиња собираат донации за лек-Погледнете колку истрошиле градоначалниците за нова година

Додека дечиња собираат донации за лек-Погледнете колку истрошиле градоначалниците за нова година

Translate (Eng):[gtranslate]

Вкупно 675 илјади евра биле потрошени за новогодишното украсување на Скопје и 20 општини во земјава, покажува истражувањето на Центарот за граѓански комуникации. Податоците од истражувањето покажуваат дека во споредба со претходната година, намален е бројот на општини што се украсени, но зголемена е вредноста на тендерите.

Така, лани новогодишните декорации ги красеа Градот Скопје и 26 општини во вкупна вредност од 615 илјади евра, а сега за дочекот на 2020 година тендери за украсување спроведоа 20 општини и Градот Скопје во вкупна вредност од околу 675 илјади евра, што е за 10% повеќе од минатата година.

Околу 490 илјади евра односно 73% од парите за новогодишното украсување се потрошија во Скопје и тоа од градските власти и од општините: Центар, Аеродром, Карпош, Чаир, Бутел, Гази Баба и Шуто Оризари. Само Град Скопје за украсување на јавните површини потроши околу 285 илјади евра што е 42% од вкупните пари за оваа намена. Гледано во период од 5 години, Градот Скопје не ја смени фирмата со која го склучува договорот, но од година во година ја менуваше вредноста на договорите и тоа главно во нагорна линија. Оттука, вредноста на договорот за украсување на градот за дочекот на Новата 2020 година е за речиси 70% поголема од договорот склучен за дочекот на Новата 2016 година.

РЕКЛАМА

По Град Скопје најголемите договори за украсување ги имаат склучено скопските општини Центар и Аеродром истиснувајќи ги општините Карпош и Струмица кои лани беа на овие позиции. Оваа промена е резултат на тоа што Општина Центар годинава спроведе тендер по пауза од две години (во вредност од 56.847 евра), а Општина Аеродром, пак, ја зголеми вредноста на договорот за 54% и за украсувањето потроши 48.519 евра.

Според податоците од истражувањето на Центарот за граѓански комуникации, дури 91% од парите за украсување на улиците и плоштадите за дочекот на Новата 2020 година завршуваат кај две скопски фирми, Линк Медиа Плус и Метал-Вет-Ел.

Метал-Вет-Ел има склучено 9 договори за новогодишно украсување (во 2018 година имаа склучено 11 договори) во вкупна вредност од 190.737 евра (3% повеќе од претходната година). Линк Медиа Плус, пак, има склучено 5 договори (во 2018 година имала 2 договори) во вредност од 424.828 евра, што е 41% повеќе од претходната година.

Освен што договорите ги добиваат истите фирми, продолжува и старата навика на задоцнето објавување на огласите за јавна набавка на новогодишно украсување што секако неповолно влијае врз конкуренцијата и ги оневозможува потенцијалните понудувачи потемелно да ја подготват реализацијата на договорите. Оттука е очекувано дека на тендерите со вака кратки рокови ќе аплицираат само фирми кои веќе ги имаат на залиха новогодишните украси.

 

 

- Реклами -