Затвореници во штипскиот затвор се обучуваат да бидат готвачи.

Видеото е сопственот и го објави Амбасадата на Швајцарија

Од 2017 во затворот во Штип се спорведуваат обуки на затвореници за разни дејности меѓу кои и готвачи. Затворениците по завршувањето на обуките ќе добијат сертификати со кои откако ќе го напуштат затворот имаат можност да конкурираат за работни места и да имаат занат со кој ќе се претстават.

Целта на проектот е нивна подобра ресоцијализација и враќање во општеството , како и нивно инегрирање на пазарот на трудот. Проектот се работи заедно со УНДП и Министерствата за труд и социјала како и за образование.

извор: досие.мк

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here