10.9 C
Ohrid
понеделник, октомври 18, 2021
Почетна Македонија Пчелата на златната маска од с.Требеништа-Охрид, од 6 век п.н.е.

Пчелата на златната маска од с.Требеништа-Охрид, од 6 век п.н.е.

Translate (Eng):[gtranslate]

Пчелата на златната маска од Требеништа од 6 век п.н.е.Фотографија на Види Види.

На една од двете маски од Требеништа, пронајдени од бугарските војници во Првата Светска Војна (1918г.) кои денес се чуваат во Софија, на челото, над носот е издлабена фигура на пчела (која се сметала за симбол на високото благородништво).
Други две маски од истиот локалитет пронајдени подоцна (во 30-те години), се однесени и се чуваат во Белград.

Според податоците од 1873 година, селото имало 24 домаќинства со 87 жители христијани (Македонци) и 70 муслимани Според податоците на Васил К’нчов од 1900 година, селото имало 310 жители христијани (Македонци)

РЕКЛАМА

Селото Требеништа се наоѓа во областа Охридско Поле, на 13 километри  од Охрид и 13 километри  од Струга. Атарот на селото Требеништа граничи со атарите на следните села: Волино и Мислешево,  Мешеишта,  Горенци и Горно Лакочереј. Поедини места во атарот на селото ги носат следните имиња: Алистрата, Власејнца, Црквиште, Бароец, Габер, Павлејца, Прдејца, Варвара, Градиште, Глаесец, Маркоа стапалка, Бела вода, Веље поле, Под лозје, Калино, Пропас, Кобилиште, Бранејнца, Волниште, Урека и Долни лозје. Требениште е со куќи од збиен тип, и се дели на Горна, Средна и Долна маала.