Меркел ги повикува Македонците на ”Арбајтен” во Германија со македонски пасош.

German Chancellor Angela Merkel points during an electoral meeting of the Christian Democtaric Union (CDU) party ahead of the weekend's state elections in Berlin of September 14, 2016. / AFP / TOBIAS SCHWARZ (Photo credit should read TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images)

Дали новиот закон во Германија воедно ќе биде и крај на големата „потрошувачка“ на бугарските пасоши?

Според последните проценки, во Германија во овој момент има околу 1.3 милиони непополнети работни места. Таа важи за најсилна земја во Европа и во неа работат повеќе од 2 милиони граѓани од другите земји во Унијата.

Но очигледно дека тоа не е доволно, па тие одлучија да побараат работници надвор од ЕУ. „Без доволно стручни лица, ниту една економија не може да преживее“, предупредува во својата видео-порака канцеларката Ангела Меркел која што ја посвети на новиот закон што треба да се појави на почетокот од следната година. Таа истакна дека потребата за работници од странство не се однесува само на академски образован кадар, туку и на квалификувани работници.

Новиот закон што ќе биде донесен ќе го олесни увозот на квалификуваните работници кои доаѓаат и надвор од Европската Унија, а законот треба да стапи во сила од 1 март следната, 2020 година. Главната цел на овој закон е да им се отвори патот на работниците кои се надвор од ЕУ да дојдат и да останат во Германија која има „очајни“ потреби од нив, како што вели во својата порака Меркел.

„Ние во овој момент имаме бројни претпријатија кои се во очајна потрага за квалификувана работна сила. Ако политичарите не се погрижат доволно за стручните лица, фирмите и работодавците ќе ја напуштат Германија, а тоа не го сакаме“, вели Меркел во своето обраќање.

Денес треба да се одржи вонреден состанок на кој претставниците на владата, синдикатите и работодавците треба да се договорат како со новиот закон да привлечат повеќе квалификувани работници од земји кои не се членки на Европската Унија. Меркел најави и забрзано вадење на работни визи за лицата кои ќе ги стекнат овие услови.

Имено, во Германија од почетокот на 2016 на сила е Правилото за вселување од западен Балкан кое не е ограничено само на квалификувани, туку и на неквалификувани работници, но праксата покажа дека најголем проблем е издавањето на работни визи за кои понекогаш за состанок во германските амбасади се чека и повеќе од година дена.

Затоа германската влада треба наскоро да одлучи и дали тоа правило да го укине откако на 1 март ќе стапи новиот закон кој се однесува и на балканските земји.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here