Од две ГАЈБИ ПИВО направил апарат кој му ја ЗАГРЕВА целата куќа!

Информатичар и математичар Дарко Миличевиќ,верувале или не, од испиени лименки пиво направи соларен панел кој надворешната температура од минус пет,на посебен начин,загрева на плус 52.Панелот е мал бидејќи во прашање е експеримент,па нема доволно сила за потполно да ја загрее куќата,но Миличевиќ тврди дека експериментот функционира и дефинитивно помага,па ете идеа како љубителите на пиво амбалжата можат да ја искористат паметно.
-Минатата зима трагав на интернет за алтернативни начини на загревање.Најдов многу различни идеи,а оваа ми привлече внимание бидејќи ми изгледаше прилично едноставна.Купив иверица,стиропор за изолација,фарба,силикон…Правев пауза ,па проектот траеше неколку месеци се додека не направив се како што треба.Пред зимата плочата на монтирав на јужниот ѕид на куќата бидејќи тука сончевите зраци се најсилни – вели Дарко.
Системот за греење со помош на конзерва функционира така што ладниот воздух влегува низ отворот на панелот,а во добро изолираниот систем го греат сончевите зраци во лименката,објаснува професорот по математика и информатика.
-Почнав така што направив рам од иверица димензија метар на метар.Така направениот рам од еден квадрат го изолирав со стиропор од три центиментри,сето тоа го заштитив со црна фолија и направив лежиште за лименките,кои исто така ги исфарбав во црно.Така посилно ја впиваат сончевата топлина.Панелот има 11 лименки во четири реда,така вкупно 44.Не е скапо бидејќи од материјалот е најскап плексигласот за заштита.Во трошокот не ги сметам лименките кои ги испив па така овој систем чини околу 60 евра – наведува професорот.
-Мана е само што греењето работи само кога денот е сочев- заклучува.Панелот е мал бидејќи во прашање е експеримент,па нема доволно сила за потполно да ја загрее куќата,но Миличевиќ тврди дека експериментот функциони

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here