Венко Филипче, внук на револуционери и химанисти, син на врвни доктори,кој е Венко Филипче??

Кој е доктор Венко Филипче кој во најтешките моменти во историјата на македонскиот народ го води здравствениот систем .Она што до сега не сте го знаеле , ОхридСкај ќе се обиде да ја опише фамилијарната лоза на Венко Филипче во кратки црти.

Венко Филипче потекнува од стара охридска револуционерна фамилија.Малку се знае ,дека неговиот прадедо Иракли Филипче ,беше најбогатиот човек и хуманист во постарата историја на Охрид.Иракли Филипче бил чувар на Охридските скапоцености во една од седумте регии во стар дел на Охрид попозната како Пандонос, Иракли Филипче имал многу деца со својта сопруга Афродита ,која била од старата охридка фамилија Снегаровци.Иракли помеѓу старите охриѓани , тогаш се истакнувал со голем Хуманизам , помагал и ги вдомувал сите сираци и стари лица во стариот дел на Охрид. Иракли Филипче во 1903 година ,заробен е од страна на турскиот аскер и на пат до Битолскиот затвор починал.Иракли Филипче погребан е од страна на жителите на стариот дел на Охрид,Варош со сите народни и верски почести во дворот на Црквата Света Богородица Перивлепта во Охрид .Во бракот помеѓу Иракли Филипче и Авфордита се родиле и синовите Ставре Филипче и Никола Филипче.Никола Филипче бл оснивач на ТМРО , учител и личен пријател со тогашниот висок преставник на Европа во Макеоднија Еторо Лоди. Никола Филипче умира млад од колера која го зафајќа Охрид .

Поставуваме фотографија од гробот на прадедото на Венко Филипче , Иракли Филипче во дворот на Црквата Света Богородица Перивлепта во Охрид ,која настанала во 1915 година , на кој гроб седат двајца бугарски војвници,а во позадина на влез во црквата се наоѓаат свештеници:

За повеќе информации на следниот линк:

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here