22.9 C
Ohrid
среда, јуни 23, 2021
Почетна Македонија Сoс Балканмедиа: Ептиса,нова измама иста како онаа Меѓународен сојуз на Боки 13?!

Сoс Балканмедиа: Ептиса,нова измама иста како онаа Меѓународен сојуз на Боки 13?!

Translate (Eng):[gtranslate]

 

Во продолжение ви ја прикажуваме објавата на Охрид Скај:

Kako се пераат пари на Европската Унија во РСМ,преставува често поставено прашање , кое за жал скоро две децении се остварува ,благодарение на глобалната бирокртска државна администрација во РСМ.Како се перат поголеми количества пари , кој по редот на нештата би требало да завршат во државата домаќин за подобрување на условите за живот на нејзините граѓани?! Одоговорот е‚ едностевен.Во рамките на многубројните комисии на Европската унија на пример на консултантската куќа ЕПТИСА со седиште во Скопје ,која консултанска куќа во многу нешта наликува на Меѓународниот Сојуз на Боки 13.

РЕКЛАМА

ЕПТИСА Скопје располага со некаде над 1.5 милиони евра , од ЕУ,кој се наменети за скрининг и подобрување на условите за живот на ранливата категорија на граѓани во РСМ, проект кој е во рамки на ЕУ, и , тука започнува класичното злоупотребување на европските фондови за лично богатење на вработените во консултантската куќа ЕПТИСА.Консултантската куќа ЕПТИСА има главно седиште во Белград Р.Србија.За да се извлечат парите од фамозниот проект на Европската Унија ,секако што повеќе средства на име на хонорари, плати, трошоци од ЕУ , „генијалците“ од консултантската куќа ЕПТИСА, организираат мини средби преку општините во РСМ , при тоа наведувајки во нивните извештаи ,дека оствариле средби со градоначалници ,невладин сектор , државни институции итн ,а всушност од консултантската куќа ЕПТИСА си приредувале приватни едночасовни забави по општините во РСМ , при тоа воопшто не уклучувајки го невладиниот сектор , кој патем се најповиканите ,кој можат реално да ја прикажат вистинската состојба на ранливата категорија на граѓани!?Секако при сите нивни средби задолжителна според нив била некоја си фамозна институција Црвен Крст ,која патем дечките од консултантската куќа ЕПТИСА, би требало добро да знаат ,дека е невладина организација ,а не институција…!!

Додека лицата со посебни потреби мака мачат за пристап до институциите ,„генијалците“ за извлекување на европски пари за нивни џебови , сокриени зад некаков си хуманизам ,а викани консултантската куќа ЕПТИСА, чиј проект менаџери се платени и над 5000 евра месечно , глумат хуманитарно лудило на збирштина од безрбетници низ РСМ , сето тоа во име на подобрување на некаква си слика за ранливите категории на граѓани?!

Европската Унија , посебно Јавното обвинителство за гонње на организиран криминал и висока корупција ,Финансиската Полиција треба дебело да го прочешлаат работењето на ваквите меѓунардни проект институции како што е во конкретниот пример консултантската куќа ЕПТИСА, зошто и Меѓународниот Сојуз на Боки 13 имаше средби со градоначалници, министри , но покасно се увиде дека тоа преставува една голема измама! И поставеноста на консултантската куќа ЕПТИСА и поставеноста на Меѓународниот Сојуз на Боки 13 имаат исто клише , странци, сиромашни тракатанци и високи профити за поединци.

За повеќе може да прочитате на следната објава:

ОхридСкај.

- Реклами -