На денешен ден беше донесено првото државно и уставно знаме

На денешен ден 11 ти август во 1992 год. во Собранието на Република Македонија е усвоено првото државно и уставно 16 крако златно жолто знаме со црвена позадина, симболот од Кутлеш во независна и самостојна Република Македонија, по предлог и дизајн на независниот пратеник Тодор Петров од 04-ти август 1992. Ова знаме се употребуваше се до 5 ти октомври1995 год. кои под притисок на Република Грција , а подржана од меѓународната заедница беше извршена промена од страна на нашите политичари со денешното 8 крако знаме.

ВоЦентар

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here