„Трајче Мукаетов“ со донација од 170.000 евра за болницата во Кавадарци

Во текот на 2019 и 2020 година „Алкалоид АД Скопје“ реализираше донација во Општата болница во Кавадарци во вкупен износ околу 10.500.000 денари (170.000 евра), комплетно опремувајќи го Интерниот оддел за женски болести во оваа јавна здравствена установа, соопштија од компанијата.
Просторот од над 350м2, кој речиси три децении стоел незавршен, како што се посочува, денеска официјално беше предаден во употреба со строго почитување на сите здравствени протоколи и заштини мерки од страна на министерот за здравство Венко Филипче, генералниот директор и претседател на Управен одбор на „Алкалоид“, Живко Мукаетов и директорот на болницата, д-р Диме Коцев.
Новото одделение е конципирано и изведено во согласност со сите современи стандарди и прописи за здравствени објекти и се состои од дел за престој на пациентите (болнички соби со тоалети), дел за интензивна нега и дел за медицински персонал, а сиот простор, освен нови инсталации, доби и соодветна болничка опрема (најсовремени болнички кревети, болничка мебел опрема, телевизори во сите болнички соби и инсталација за интернет конекција на целото одделение).
– Во Одделот, кој е изграден од најсовремени градежни материјали и опремен со модерен медицински и технички ентериер ќе овозможиме прекрасен амбиент за сместување на нашите пациенти и нивно поквалитетно болничко лекување, истакна директорот Коцев и изрази благодарност за донацијата.

Генералниот директор на „Алкалоид“, Живко Мукаетов изјави дека оваа донација компанијата ја спровела под закрила на Фондацијата „Трајче Мукаетов“, формирана во чест на основоположникот на модерниот „Алкалоид“, кој својот животен пат го започна токму од Кавадарци.

– Иако денешниот повод за посета е пуштање во работа на само еден оддел од оваа болница, која претставува исклучителен пример за функционирање на јавното здравство, ние како компанија ќе ја продолжиме нашата поддршка тукаво Кавадарци, рече Мукаетов.
Телма

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here