Лукашенко го забрани бело-црвеното знаме, ама Белорусите се снаодлив народ.

Белоруското знаме со бело-црвена боја беше за првпат претставено во 1918 година, а кратко потоа беше употребувано во 90-тите години од минатиот век, но сега токму ова знаме претставува симбол на демонстрациите против Александар Лукашенко.

Знамето можеше да се види во текот на протестите во август, по претседателските избори, на кои, според официјалните податоци, убедливо победата ја однел Александар Лукашенко, но опозицијата тврди дека резултатите се лажирани.

Инаку, официјалното знаме на Белорусија има зелено-црвено боја, а администрацијата на Лукашенко забранила користење на другото, што довело до бунт кај белорускиот народ.

Така, жителите на Белорусија на своите тераси почнале да пружаат брусхалтери, гаќи и маички во црвено-бела боја.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here