30.9 C
Ohrid
недела, август 1, 2021
Почетна Македонија МВР Најголем вработувач во Македонија

МВР Најголем вработувач во Македонија

Translate (Eng):[gtranslate]

Во периодот од 2017 до 2020 година, бројот на вработени во министерствата во земјава се зголемил за три, а во општините за два проценти. Најголем скок на бројот на нововработени има во полицијата, а најголем пад во одбраната, покажуваат резултатите од истражувањето на Центарот за граѓански комуникации (ЦГК).

Во министерствата и во Владата има 540 повеќе вработени или ангажирани луѓе, а во општините 154. Бројот на привремено вработени во министерствата скокнал за повеќе од 300 проценти. Кај општините, пак, бројот на ангажираните на договор на дело се намалил за 31 процент.

Најголем скок на бројот на нововработени има во полицијата (за 570 луѓе), а најголем пад во одбраната (168 помалку). Кај општините, пак, најголемо зголемување на вработените има во Бутел (за 122 луѓе), а најголемо намалување во Карпош (за 124 луѓе).

РЕКЛАМА

 

- Реклами -