Држете го Итар Пејо, кога тогаш Бугарија ќе дојде по него

Ваков добар мајтап, како бугарскиот со ЕУ, не смислил ниту Итар Пејо. А кога сме веќе кај мариовецот Пејо, прашање на време е кога Бугарија ќе посака да биде нејзин.

Бугарската министерка за надворешни работи, Екатерина Захариева „кликна“ и гласно викна дека го нашла судбоносниот одговор на прашањето: Зошто Бугарија бара Македонија да се откаже од македонскиот јазик, нација, историја, а од неодамна и од писменоста? Тоа да ти било бидејќи Европската Унија, барала соседите меѓу себе да имаат добри односи. Па така, таа во едно телевизиско интервју на бугарски медиум рече дека добрососедските односи не ги измислила Бугарија, туку биле основен услов и критериум за членство во ЕУ. Захариева додаде дека Македонија мора да го почитува и да го спроведува Договорот за пријателство и добрососедство што е потпишан и на македонски и на бугарски јазик.

Во јавноста, вперениот прст на бугарската шефица на дипломатијата кон ЕУ, предизвика низа прашања, меѓу кои и: Зошто Европа дозволува Бугарија да се мајтапи со неа? но, и: До кога Бугарите ќе играат болеро врз нервите на Унијата, кога „добрососедските односи“ на некој начин не се формално дел од договорите на ЕУ. Е, добро, де, беа вклучени отпосле пред десетина и кусур години, во последното проширување со документ „Агенда 2000“ на Европската комисија. Целта на овие „добрососедски односи “, била да не се внесувале „споровите меѓу соседите во Унијата“.

Но, се ќе беше во ред ако истото правило на европејците важеше за сите подеднакво, а не јавноста секојдневно да се прашува зошто но, и до кога Унијата ќе има двојни аршини, еден за сите, а друг само за Македонија.

Слободен Печат

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here