3.9 C
Ohrid
четврток, октомври 21, 2021
Почетна Македонија Зоран Јовановски: Жално е што од Северна Македонија се иселуваат најпаметните политичари...

Зоран Јовановски: Жално е што од Северна Македонија се иселуваат најпаметните политичари !!

Translate (Eng):[gtranslate]

Поранешниот потпретседател на СДСМ Зоран Јовановски, во свој пост на социјалните мрежи, апелира на нешто уште позагрижувачко, а тоа е одливање на интелектуални умови од земјата, во случајов, економски експерти:

 

„Во недела дена, тројца економски експерти од Македонија започнаа работен ангажман во странство. Ги тргам на страна и ги занемарувам нивните политички определби и се задржувам на нивната теоретска економска изграденост.

РЕКЛАМА

 

Драган Тевдовски (како професор по статистика, не како Министер за финансии) Бранимир Јовановиќ (како економски истражувач, не како советник на Министерот за финансии), Рилинд Кабаши (како економски истражувач, не како советник на Министерот за финансии).

 

Сите тројца со докторати и објавени економски истражувачки трудови во меѓународни академски списанија. Тевдовски замина во ММФ во Вашингтон, Јовановиќ во врвен економски институт во Виена, Кабаши како предавач во тренинг центарот на ММФ во Виена.

Јас не се согласувам со многу од нивните ставови за економските политики, ама тоа не значи дека земјава треба да ги изгуби како професори или економски истражувачи.