Стојко Пауновски: Поради неколку локали може да настрада цело угостителство.

Деветнаесет кафулиња и ресторани вчера се казнети низ целава земја во акција на Државниот пазарен инспекторат поради непочитување на ковид-протоколи и за надминување на работното време. По завчерашната кривична пријава, скопското кафуле „Мош“ и вчера доби кривична пријава за непочитување на протоколите на вториот концерт на српскиот пејач Владо Георгиев. Локалот ќе добие решение за затворање од понеделник, бидејќи минатата недела го пречекорил работното време, но инспекторката е во изолација па затоа тоа досега не е спроведено.

Пазарните инспектори, според законските прописи, немаат надлежност да го затвораат угостителскиот локал ако не се почитуваат ковид-протоколите туку само да му поднесат кривична пријава и да добие парична казна. Инспекторите може да затворат локал само ако работи повеќе од дозволеното работно време.

„Поради неколку локали, како на пример ‘Мош’ и ‘Аватар’ во Струмица, сите други угостители ќе сносат последици. Нема разбирање, многу лош впечаток оставаме како држава. Побаравме од Владата да достави предлог до Собранието да ни се зголемат ингеренциите за да може веднаш да затвораме“, вели Директорот на Државнот пазарен инспекторат Стојко Пауновски.

Тој вели дека вчера низ цела држава се напишани 8 кривични пријави за непочитување протоколи, 7 за организирање свадби и 4 прекршочни пријави за надминување на работно време.

Поради тоа што Пазарната инзекција нема ингеренции да затвора, прексиноќа не беше затворено скопското кафуле „Мош“ каде на првиот концерт на Георгиев не се почитуваа протоколите, немаше дистанца, ниту некој носеше маска, а имаше голем број гости.

„Нека размисат во Владата како понатаму, оти ние џабе контролираме и пишуваме записници кога локалите не можеме да ги затвориме. Газдите поминуваат само со парична казна од 4.000 евра, а за гостите кои не почитуваат протоколи нема никаква казна. Мора да се донесе итно законска измена за да можеме да постапуваме со затворање на локалите“, рече вчера директорот Пауновски.

СДК.МК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here