Aдвокaтот на Гpyeвcки: Cyдот од Стpaзбур бapa од Мaкeдoниja пријателски да се спогоди со аболициpaните !!!

Првата апликација до судот во Стразбур поврзана со аболицијата на поранешниот претседател Ѓорге Иванов била поднесена од поранешниот градоначалник Владимир Талевски пред три години, на 3 ноември 2017 година, а само меколку дена подоцна во Меѓународниот суд стасале уште пет тужби од Македонија, пренесува Плусинфо.

Ова го изјави Влатко Илиевски, правен застапник на десетте поранешни функционери кои ја тужат државата пред Европскиот суд за човекови права во Стразбур, за Плусинфо.

„Со оглед на фактот што првата апликација во Европскиот суд за човекови права е поднесена во ноември 2017 од страна на Владимир Талевски, не може да се каже дека постапката сега почнува. Судот за сето тоа време правел оцена на фактите и аргументите и нѐ повикува на пријателско спогодување до 18 декември годинава“, вели адвокатот Илиевски и сопруг на поранешната министерка Гордана Јанкулоска.

Во „Службен весник на Република Македонија“ бр. 72/2016 објавени се одлуките на претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, за помилување на повеќе лица.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here