Љубчо Георгиевски: Јас имам доста пријатели во Бугарија ако треба лично ќе одам таму, и ќе ги убедам во врска со историјата.

Поранешниот премиер Љубчо Георгиевски во вечерашното гостување во емисијата 360 степени вели дека тој планира да отиде во Бугарија за да разбие неколку тези.

-Во тој меморандум има и доста непријатни и недипломатски работи и беше вишок во нашите односи. Ние имаме изворни информации и подолго време се обидувам преку мои познанаци, а и планирам да отидам таму. Ќе се обидам да разбијам неколку тези таму. Првата теза е ако Бугарија сега ја пушти Македонија, тука ќе заврши се со историјата. Тоа не е точно. Никој не може да му збрани на некој историчар да пишува како сака. Ние со Грција јавно се откажаваме од античката историја, но пак имаме историчари кои пишуваат за античка Македонија. Мораме да констатитараме дека Македонија изминатите години беше многу затворена кон Бугарија. Но, сега со оваа влада која декларира пријалтество со Бугарија. Имавме една позитивна атмосфера кон Бугарија, а сега луѓето доживуваат еден удар. Бугарската јавност треба да сфати дека ако сега почнат преговорите, ништо не е затворено. Тие ќе може да си пишуваат за историјата како сакаат. А, и понатаму ќе можат да не блокираат кога сакаат, вели Георгиевски.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here