Еве колку би ве чинело лекувањето на Ковид-19 во домашни услови?!!!

Пациентите со Ковид-19 кои имаат полесна клиничка слика и се лекуваат дома доколку ги купат сите препорачани лекови и витамини треба да издвојат околу 5210 денари. Ако во семејството има 3 позитивни, ќе ги чини и до 250 евра. Сител контактираше неколку аптеки. Ова е најчесто бараната терапија за лица кои имаат коронавирус. Најскапи се витамините и имуностимулаторите кои не се на товар на Фондот за здравство. Висока е и цената на антибиотикот сумамед, две дози на приватно се 920 денари.

Од друга страна доктор Кирил Солески кој е семеен лекар и изминатите месеци третирал повеќе пациенти кои имале корона вели дека препораките и на СЗО и на американската асоцијација на матични лекари е лекувањето на пациентите со лесна форма да биде со симптоматска терапија.

-Тоа значи доколку имаат благо покачена температура се зема лек за намалување на температурата. Тој лек треба да се прима само во консултација со матичен лекар. За сите останати лекови не постојат медицински докази дека влијаат на тежината и времетраењето на болеста, изјави за Сител д-р Кирил Солески, специјалист по семејна медицина.
Извор: Сител

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here