21.9 C
Ohrid
петок, јуни 18, 2021
Почетна Македонија Владата одлучи, хидроцентралите ќе ги исклучат турбините за да остане вода реките...

Владата одлучи, хидроцентралите ќе ги исклучат турбините за да остане вода реките и езерата.

Translate (Eng):[gtranslate]

Владата одлучи, хидроцентралите ќе ги исклучат турбините за да остане вода реките и езерата а недостатокот на електрична енергија ќе се надомести со купување од странство.

ЕСМ преку својата фирма ЕВН трејд ќе набавува енергија неделно и во зависност од приликите а тоа нема да влијае врз сметките кои ќе ги плаќаат граѓаните.

Од Екологија велат дека биодиверзитетот во езерата е доведен во прашање ако хидроцентралите продолжат со работа.

РЕКЛАМА

Министерот за екологија, Насер Нуредини, вели дека се одучиле и го поддржале овој чекор поради крајно неповолната состојба на хидро системите во Македонија и ризикот од трајна штета врз флората и фауната.

Производството на струја е намалено а ситуацијата дополнително ја отежнува фактот што термоелектраните кои произведуваат 70 отсто од струјата не се во целосен погон.

РЕК Осломеј е исклучен бидејќи нема доволно вода во системот Студенчица. РЕК Битола исто така не работи со полн капацитет бидејќи на Блок 3 се изведува капитален ремонт како и хаваријата од август кога имаше поплава. Не работеше ниту ХЕЦ Маврово каде се поправаат цевките на кои се губат 300 лити вода во секунда.

телма

- Реклами -